/Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027 cu un buget estimat la peste 28 de miliarde de euro pentru sprijinirea mobilitatii și a educației pentru toți

Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027 cu un buget estimat la peste 28 de miliarde de euro pentru sprijinirea mobilitatii și a educației pentru toți

Comisia a adoptat ieri, 25 martie, primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027. Bugetul programului este de 26,2 miliarde de euro, completat cu 2,2 miliarde de euro din instrumente externe ale UE, comparativ cu 14,7 miliarde alocate în perioada 2014-2020.

Noul program revizuit va finanța proiecte de mobilitate în scopul învățării și de cooperare transfrontalieră de care vor beneficia aproximativ 10 milioane de europeni de toate vârstele și din toate mediile sociale.

Potrivit unui comunicat al executivului european, scopul său este de a favoriza și mai mult incluziunea și de a sprijini dubla tranziție ecologică și digitală, în conformitate cu prevederile Spațiului european al educației.

În plus, Erasmus+ va sprijini reziliența sistemelor de educație și de formare în contextul pandemiei.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Faptul că bugetul Erasmus+ pentru următorii șapte ani aproape că s-a dublat demonstrează importanța acordată în Europa educației, tineretului și învățării pe tot parcursul vieții. Erasmus+, derulat în 33 de țări și accesibil restului lumii prin intermediul activităților sale internaționale, rămâne un program unic din punctul de vedere al dimensiunii, al sferei sale de aplicare și al recunoașterii de care se bucură la nivel mondial. Invit toate organizațiile publice și private care își desfășoară activitatea în domeniile educației, formării, tineretului și sportului să consulte noile cereri de propuneri publicate și să solicite finanțare. Grație programului Erasmus+, vom face din Spațiul european al educației o realitate.”

Potrivit Comisiei, programul de lucru anual aprobat joi, 25 martie, pregătește calea pentru primele cereri de propuneri din cadrul noului program Erasmus+.

Orice organism public sau privat care își desfășoară activitatea în domeniile educației, formării, tineretului și sportului poate solicita finanțare cu sprijinul agențiilor naționale Erasmus+, prezente în toate statele membre ale UE, precum și în toate țările terțe asociate la program.

Margaritis Schinas, vicepreședintele desemnat pentru promovarea modului de viață european, a declarat: „Salut lansarea noului program Erasmus+, care s-a afirmat printre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene și care va oferi în continuare oportunități de învățare pentru sute de mii de europeni și de beneficiari din țările asociate. Pe lângă experiența marcantă de mobilitate și de înțelegere comună între europeni pe care o oferă, acest program ne va ajuta, de asemenea, să ne punem în practică ambițiile în vederea realizării unei Europe mai echitabile și mai ecologice.”

Noul program Erasmus+ oferă oportunități de efectuare a unor perioade de studiu în străinătate, a unor stagii, ucenicii și schimburi de personal în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului.

Mai mult, acesta este deschis școlarilor, studenților din învățământul superior, elevilor din învățământul profesional, cursanților adulți, schimburilor de tineri, lucrătorilor de tineret și antrenorilor sportivi.

De asemenea, noul program Erasmus+ va investi inclusiv în proiecte de cooperare transfrontalieră, pe lângă proiectele de mobilitate, care reprezintă deja 70% din buget.

Astfel, acestea vor putea fi realizate între instituții de învățământ superior (de exemplu, Inițiativa privind universitățile europene), între școli, între instituții de educație și formare a cadrelor didactice (de exemplu, academiile Erasmus+ pentru cadrele didactice), între centre de învățământ pentru adulți, între organizații de tineret și sport, între furnizori de educație și formare profesională (de exemplu, centrele de excelență profesională) și între alți actori din domeniul educației.

 

sursa foto: cmu-edu.eu