/Consiliul UE a adoptat noul program de investiții: InvestEU

Consiliul UE a adoptat noul program de investiții: InvestEU

Consiliul UE a adoptat miercuri programul InvestEU, propus de Comisia Europeană ca o soluție de sprijinire a companiilor care vor să facă investiții pe termen lung, garantând un acces simplificat la finanțare prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții (BEI).

Acest program urmărește să mobilizeze atât investiții publice, cât și private în UE prin intermediul unei garanții bugetare a Uniunii Europene în valoare de 26,2 miliarde de euro, care va sprijini proiecte de investiții ale partenerilor financiari, băncilor naționale de promovare și instituțiilor financiare internaționale.

De asemenea, noul program face parte din pachetul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde de euro, având rolul de a stimula o serie de investiții inovatoare, strategice și durabile.

În plus, europarlamentarii preconizează că programul InvestEU va mobiliza în total 400 de miliarde de euro pentru a fi investite in întreaga Uniune Europeană pentru perioada 2021-2027.

João Leão, ministrul finanțelor din Portugalia, țară care asigură Președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că: „Mobilizarea investițiilor în Europa este un factor esențial pentru redresarea economică și îndeplinirea obiectivelor noastre pe termen lung. InvestEU va juca un rol important în acest sens, contribuind la finanțarea unor proiecte care ajută la construirea unor societăți mai verzi și mai digitale, care sprijină inovarea și IMM-urile și care promovează incluziunea socială. Aștept cu interes un proces rapid de punere în aplicare, pentru ca primele proiecte care vor beneficia de InvestEU să poată demara cât mai curând posibil”.

Garanția bugetară a UE va fi împărțită în patru obiective de politică ale InvestEU:

– Infrastructură durabilă: 37,8%

– Cercetare, inovare și digitalizare: 25,1%

– Investiții sociale și competențe: 10,6%.

Se preconizează că regulamentul de instituire a InvestEU va intra în vigoare la începutul lunii aprilie, Comisia urmând să finalizeze procedurile necesare cu partenerii de punere în aplicare.

De asemenea, companiile și initiatorii de proiecte ar trebui să poată începe să solicite finanțare până la jumătatea anului 2021.

 

sursa foto: curierulnational.ro