/Comisia Europeană propune „adeverința electronică verde”, documentul care va facilita libera circulație în UE

Comisia Europeană propune „adeverința electronică verde”, documentul care va facilita libera circulație în UE

Comisia Europeană a propus ieri crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE, informează un comunicat al executivului comunitar.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Acestea vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

„Adeverinţa electronică verde oferă o soluţie la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetăţenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulaţie în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”, a declarat miercuri vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Comisia Europeană a mai precizat că va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

De asemenea, acestea vor include un set limitat de informatii, cum ar fi: numele, data naşterii, data eliberării, informaţii relevante cu privire la vaccin, test sau vindecare şi un identificator unic al adeverinţei. Datele vor putea fi verificate numai pentru a confirma şi a verifica autenticitatea şi valabilitatea adeverinţelor.

În plus, adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Sistemul adeverintelor electronice verzi reprezintă o măsură temporară. De îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19, această măsură va fi suspendată.

sursa foto: Hotnews