/Comisia Europeană prezintă Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030

Comisia Europeană prezintă Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a adoptat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), dorind să analizeze rezultatele precedentei strategii (Strategia europeană pentru persoanele cu handicap 2010-2020) pentru a se vedea ce măsuri sunt necesare pentru cele aproximativ 100 de milioane de persoane cu dizabilități din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se bucure de drepturile lor și să participe pe deplin la viața socială și economică.

 

Într-un comunicat al Comisiei Europene se arată că: ”Noua strategie se bazează pe cea precedentă, și anume Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, și contribuie la implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, care servește drept busolă politicilor sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Europa și cu privire la care Comisia va adopta un plan de acțiune în această săptămână. Strategia sprijină punerea în aplicare de către UE și a statelor sale membre a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap la nivel UE și national”.

Noua strategie cuprinde un set de inițiative-cheie grupate în jurul a trei subiecte principale:

Libera circulație în UE

Comisia Europeană și-a propus ca până la sfarșitul anului 2023 să implementeze un „card european pentru dizabilitate” valabil în toate țările de pe teritoriul UE, care va facilita recunoașterea reciprocă a statutului de persoană cu dizabilități între statele membre, astfel ajutându-i pe cei aflați în nevoie să beneficieze de dreptul lor la libera circulație.

Nediscriminare și egalitate de șanse

Strategia urmărește să protejeze persoanele cu handicap de orice formă de discriminare și violență. Astfel, printre obiectivele sale se numără și asigurarea egalității de șanse, precum accesul la educație, sport, cultură, turism. De asemenea, strategia vizează și accesul egal și de calitate la toate serviciile de sănătate, precum și la ocuparea forței de muncă.

Autonomie și viață independentă

Pentru a veni în sprijinul unei vieți independente și al includerii în comunitate, Comisia Europeană va lansa o inițiativă de îmbunătățire a serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Vera Jourová, a declarat că: „Eforturile noastre trebuie să se concentreze pe protejarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv în cadrul răspunsului la coronavirus. Persoanele cu handicap se numără printre categoriile cel mai puternic afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Trebuie să depunem eforturi pentru a ne asigura că persoanele cu handicap își îmbunătățesc calitatea vieții și că drepturile lor sunt garantate!”

Comisia va ajuta statele membre să își elaboreze strategiile naționale pentru a continua punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități și a legislației UE din acest domeniu.

În plus, Comisia a anunțat că va înființa o platformă destinată persoanelor cu dizabilități, care va aduna toate autoritățile responsabile pentru a sprijini punerea în aplicare a strategiei, dar și pentru a consolida cooperarea și schimbul de informații privind punerea în aplicare a convenției.

 

sursa foto: romania2019.eu