/Justiție digitală: Comisia Europeană va lansa în spațiul public o consultație privind digitalizarea sistemelor de justiție

Justiție digitală: Comisia Europeană va lansa în spațiul public o consultație privind digitalizarea sistemelor de justiție

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri pentru digitalizarea sistemelor judiciare. Pachetul privește măsuri pentru digitalizarea sistemelor de justiție și formarea profesioniștilor din justiție.

De asemenea, un comunicat al Comisiei arată că printre instrumentele de justiție digitală se va oferi și un sprijin suplimentar statelor membre pentru ca sistemele lor naționale să progreseze către era digitală și să îmbunătățească cooperarea judiciară transfrontalieră a UE.

Digitalizarea a devenit o componentă importantă pentru Uniunea Europeană în răspunsul privind criza economică provocată de pandemia de COVID-19. Astfel, a fost scoasă în evidență necesitatea acută de a accelera procesul de digitalizare a justiției.

În cadrul forumului FT ETNO din 29 septembrie 2020, președintele Charles Michel a afirmat în discursul său că: „Progresul tehnologic este inutil dacă nu ajută oamenii să aibă o viață mai bună. Trebuie să ne asigurăm că aceste evoluții tehnologice promovează în mod real valorile de bază ale societăților noastre europene, cum ar fi libertatea de exprimare și viața privată.”

Consultarea publică va avea ca scop strângerea opiniilor privind digitalizarea procedurilor civile, transfrontaliere, comerciale și penale ale Uniunii Europene, urmând ca rezultatele să fie incluse într-o inițiativă, așteptată până la sfârșitul anului acesta.

Consultarea publică se va desfășura în toate statele membre până pe data de 8 mai.

sursă foto: Qmagazine