/Lupeni, în topul performantei! Eleva, olimpica la Istorie, a luat media 10 la bacalaureat

Lupeni, în topul performantei! Eleva, olimpica la Istorie, a luat media 10 la bacalaureat

Când spunem “Lupeni”, cei mai mulṭi dintre noi ne gândim la minerit (pe cale să devină o amintire), la grevele din 1929 și 1977, la mineriade.

Dar în Lupeni trăiesc oameni care mai fac și altceva: învaṭă. Unii dintre ei o fac asiduu, iar rezultatul muncii lor e înalta performanṭă. Există în Lupeni o școală reprezentativă pentru învăṭământul hunedorean: Liceul Teoretic “Mircea Eliade”. Acolo s-a înfiinṭat, încă din 1990, prima clasă cu profil umanist, specializarea Ştiinṭe sociale. A fost o decizie foarte bună, care a deschis drumul către înalta performanṭă la Istorie: sub îndrumarea profesorului Dan Daniel Tănase, sute de elevi au participat la olimpiada la acest obiect, 18 ajungând la etapa naṭională. De asemenea, s-au obṭinut, în fiecare an, rezultate foarte bune la bacalaureat. Chiar în acest an, absolvenṭii clasei de uman, la care domnul profesor a fost și diriginte, au obṭinut la Istorie 8 note de 10, de departe cel mai bun rezultat din liceu. În această clasă a fost elevă Diana Mariana Rusu, ale cărei realizări au strălucirea diamantului: de 4 ori calificată la etapa naṭională a Olimpiadei de Istorie (performanṭă unică în istoria liceului); șefă de promoṭie, cu o medie apropiată de cea maximă; media 10 la examenul de bacalaureat, singura din Valea Jiului.

Ce spune despre aceste performanṭe profesorul Dan Tănase: “Istoria e cea dintâi carte a unei naṭii, spunea Nicolae Bălcescu. Aceste cuvinte mi-au fost  deviză în activitatea didactică. Am încercat – și sper să nu fiu acuzat de lipsă de modestie dacă spun că am reușit – să-i fac pe elevi să îndrăgească Istoria, să o slujească prin munca și rezultatele lor. Exemplul cel mai elocvent este Diana Rusu, elevul cel mai valoros din cariera mea didactică. Având în vedere faptul că s-a înscris la Facultatea de Istorie a Universităṭii din București, sper că în câṭiva ani elevii studioși se vor pregăti pentru olimpiada de Istorie după cărṭile scrise de ea.”

În încheiere vom putea spune, parafrazându-l pe cronicar, că “Se nasc și la Lupeni oameni!”.