/Simularea Parlamentului României – Tinerii sunt viitorul

Simularea Parlamentului României – Tinerii sunt viitorul

În perioada 24-26 noiembrie 2017, a avut loc Simularea Parlamentului României (SimPRO), ediția a VI-a, proiect organizat de Societatea Europeană pentru Justiție (SEJ), Societatea Studenților Universității Bucureşti (SSUB), Asociația Junii şi cu sprijinul Camerei Deputaților

Simularea Parlamentului este un proiect prin care participanții pun în practică, sub forma unei simulări, procesul decizional utilizat în Parlamentul României în grupurile politice, comisiile parlamentare, dar şi în plen. Acest proiect încurajează tânăra generație să se implice în viața societății şi să dezbată principalele probleme ale acesteia.

În cele trei zile ale proiectului (24-26 noiembrie), au participat aproximativ 150 de studenți şi elevi din toate colțurile țării, care au învățat să fie deputați pentru câteva zile. În prima zi au discutat propunerile legislative în cadrul grupurilor parlamentare, în cea de-a doua zi le-au amendat în comisiile de specialitate, pentru ca, în ziua a treia, acestea să fie votate în plenul Camerei Deputaților.

Preşedintele ales al Camerei Deputaților (din cadrul SimPRO), Scurtu Alexandru Mihai, ne-a declarat:

” A fost o experiență plăcută şi de folos. Am învățat practic cum se creează o lege şi cât de importante sunt argumentele logice, dar şi convingerea colegilor, atât din grupul parlamentar, cât şi din comisie, să se ralieze opiniei tale, iar apoi să fie votată.

Faptul că am fost ales preşedinte al Camerei Deputaților, după o luptă foarte strânsă de 60 la 54, mi-a demonstrat încă o dată faptul că omenia mereu va triumfa. Nu sunt adeptul tertipurilor politice şi discursurilor demagogice. Moțiunea care s-a pregătit împotriva mea de opoziție, imediat după vot, a demonstrat cele spuse de mine anterior. Evident, moțiunea a picat imediat, iar eu am asigurat buna desfăşurare a dezbaterilor generale ale legilor în plen.

În concluzie, SimPRO a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea personală, la dezvoltarea vorbitului în public, la o stăpânire mai bună a emoțiilor şi la găsirea unor argumente logice şi raționale, atunci când doreşti să îți impui punctul de vedere”.

” Poți descrie experiența celor 3 zile în cadrul SimPRO?

Experința de anul acesta a Simulării Parlamentului a fost cea care m-a frapat cel mai mult dintre toate la care am participat, şi o zic în sensul pozitiv. Bătălia politică a trecut în sfârşit într-un plan secundar şi am reuşit să ne concentrăm într-o manieră optimă pe legile pe care trebuia să le analizăm, dezbatem şi votăm. E o constatare fericită – esența, obiectul şi scopul simulării au primat asupra partizanarului politic.

Experința per ansamblu nu a fost ceva cu totul nouă pentru mine, având în vedere că a fost a IV-a ediție la care am participat, însă de fiecare dată există ceva de învățat – strict personal, am reuşit să îmi edific cunoştințele despre procedură, despre procesul legislativ, tehnica de legiferare şi alte elemente relevante. Am avut ocazia şi onoarea de a întâlni persoane de o valență aparte, de a consolida legături de prietenie. De asemenea, m-am bucurat să îmi revăd foşti colegi de la edițiile anterioare.

Faptul că participanți de la SimPRO continuă să vină la fiecare ediție nouă indică, zic eu, multe lucruri: este un eveniment deosebit, interesant, foarte bine organizat şi pus la punct. Multe felicitări în acest sens organizatorilor.

Activitatea mea de parlamentar pe timpul acestor trei zile s-a desfăşurat, consider eu, cu seriozitate şi responsabilitate. Cred, de fapt, că mulți dintre colegii mei au avut o activitate impecabilă şi rezultatele s-au văzut.

Am fost conştienți de faptul că, indiferent de natura evenimentului, indiferent că a fost doar o simulare, trebuia să tratăm sarcinile noastre într-o manieră riguroasă şi să ni le ducem la îndeplinire. Am avut deosebita onoare să fiu ales Preşedinte al Grupului Parlamentar PMP şi ulterior Preşedinte al Comisiei de Muncă, Familie şi Protecție Socială. Toate şedințele s-au desfăşurat impecabil şi am reuşit să abordăm toate legile propuse.

Consider că cel mai eficient şi plăcut am lucrat împreună cu propriul partid – colegii mei au avut un adevărat spirit de echipă şi am fost mândru, sincer să îi pot reprezenta”, a declarat Preşedintele PMP, Mihai Alexandru Laurențiu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Învățământ, Ştiință, Tineret şi Sport, Traian Gheorghe a declarat:

” Aceasta a fost a doua mea experiență la SimPRO, acest lucru arată că este un eveniment ce îți oferă o experință uimitoare ce trebuie repetată. Sunt elev la Colegiul Național Alexandru Odobescu şi sunt pasionat de politică, SimPRO mi-a oferit ocazia de a deține pentru 3 zile una dintre cele mai înalte funcții în stat. Eu am fost deputat al Partidului Național Liberal în cadrul simulării, unde m-am simțit ca într-o familie.

Împreună cu ai mei colegi am dezbătut toate legile propuse, ne-am stabilit conducerea internă şi candidații pentru funcțiile din comisii şi plen. Fiind unul dintre puținii elevi prezenți, a fost o surpriză plăcută faptul că am reuşit să fiu ales în funcția de vicepreşedinte al comisiei de învățământ, ştiință, tineret şi sport.

Alături de preşedintele comisiei Corina Năstase (PSD) şi secretara Andra Teodora (PMP) am condus şedința reuşind să dezbatem toate inițiativele şi să mediem conflictele ce s-au ivit.

Ziua plenului este ziua cea mai importantă în care toți participanții au putut să îşi spună opinia şi să voteze toate inițiativele legislative. Ediția aceasta a fost foarte frumoasă, pentru că nu s-a alergat după funcții şi că experiența a fost mai importantă. Eu personal abia aştept ediția viitoare şi recomand şi altora să se înscrie”.