/Comemorarea soldaţilor ucişi în Primul Război Mondial

Comemorarea soldaţilor ucişi în Primul Război Mondial

Astăzi, 11 noiembrie 2017, se împlinesc 100 de ani de la Ziua Armistiţiului când a fost încheiată pacea care a pus capăt Primului Război Mondial, informează TVR.

Pe 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, s-a semnat armistiţiul care a pus capăt unui război sângeros, soldat cu aproape 19 milioane de morţi.

La Paris, momentele de omagiu au început la Muzeul Clemenceau. Au continuat cu tradiţionala trecere în revistă a trupelor de lângă Arcul de Triumf şi cu depunerea de coroane la Mormântul soldatului necunoscut. A fost omagiată şi memoria celor 5 soldaţi care au pierit pentru Franţa în ultimul an.

În Regatul Unit, ceremoniile sunt marcate simbolic şi prin maci, flori care au răsărit pe locul celor mai aprige bătălii din Primul Război Mondial.

În România, Ziua Armistițiului a fost sărbătorită în toată țara și au fost omagiați toți soldații români care au participat la conflicte militare precum Primul Război Mondial, războaiele din Irak și Afganistan, relatează tot TVR-ul.

Misiunile și nu viața sunt prioritare pentru militari! Mulți se întorc acasă răniți. Grav este că nu au un centru în care să se recupereze. Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și încearcă să strângă fonduri printr-o campanie specială.

Ziua de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial și este dedicată tuturor veteranilor din afară.

Cătălin Olteanu se afla în Afganistan la a doua misiune când în timpul unei explozii, i-a fost distrusă aproape toată partea dreaptă a feței. Au urmat multe intervenții chirurgicale în străinătate.

„Armata a devenit pentru mine a doua mea viață și a trebuit să renunț la ea”, spune Cătălin Olteanu.

Tot după o explozie în Afganistan, Ionuț Butoi a rămas infirm. Cu multă ambiție și optimism, anul acesta a obținut aurul alăuri de echipa României la Jocurile Invictus de la Toronto.

Ionuț Butoi: „Mi-aduc aminte doar că ne întorceam după o misiune de 24 de ore (…) Știu că la un moment dat eram undeva pe jos, am zis de ce m-am umflat sub centură și nu-mi simțeam picioarele și m-am trezit undeva după 8 zile de comă într-un spital în Germania”.

Pentru acești eroi, președintele asociației s-a hotărât în anul 2013 să construiască primul centru de reabilitare din România.

„După un an jumătate imobilizat la pat, am fost nevoit să merg la unul dintre centrele din România, atât militare sau civile, fapt pentru care am întâmpinat aceleași probleme ca alți colegi de-ai mei răniții, acelea de a nu avea unde ne putea recupera”, spune Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități.

Asociația a obținut deocamdată un teren de 20.000 de metri pătrați în județul Giurgiu. Cu ajutorul acestei campanii, eroii speră să strângă și bani suficienți pentru a construi un centru de reabilitare cu 400 de locuri.

Editor: Crenguta Serban