/Schimbarea statutul polițistului, agenții vor putea folosi forța și chiar să tragă cu arma letală

Schimbarea statutul polițistului, agenții vor putea folosi forța și chiar să tragă cu arma letală

Polițistul dacă este provocat de un cetățean poate să folosească forța sau chiar în cazul în care vorbim despre un cetățean agresiv și pistolul. Menționăm în proiectul de lege lansat în dezbatere publică, de Ministerul Afacerilor Interne.

”Poliţistul va reacţiona vizavi de comportamentul cetăţeanului. Există o legătură directă între modul în care poliţistul acţionează în funcţie de modul în care cetăţeanul acţionează la rândul lui. Acest principiu se numeşte cel al reacţiunii şi reacţiunii. Asta înseamnă că atitudinea cetăţeanului va determina atitudinea poliţistului, nu va fi disporporţionată”, a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Mihai Valeriu.

Va fi constatat în cazul când se ajunge la fapt și asta depinde de cetățean care este subiectul activ iar de la agent va primi dispoziții verbale, care dă dovadă de rezistență pasivă, de exemplu refuzul de a se legitima, va fi controlat prin utilizarea forței fizice. De aici prevedem că relația dintre un cetățean și polițist poate fi conformă sau agresivă, depinde de caz.

Cazurile mai ˝agresive˝apar când subiectul activ adică cetățeanul trebuie dus la secție să se legitimeze, însă acesta refuză să se miște în acest caz, agentul folosește tehnici de autoapărare. Dacă cetățeanul ajunge să fie agresiv polițistul poate să folosească mijloace de apărare neletale, iar în cazul în care se agravează statutul cetățeanului poate folosi agentul pe cele letale adică de foc.

 

Editor: Rilna Laura Balazs