/Vizita lui Donald Trump în 5 țări din Asia

Vizita lui Donald Trump în 5 țări din Asia

Președintele SUA, Donald Trump, a început o călătorie de 11 zile în Asia în timpul căreia va vizita cinci țări: Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine. Aceasta va fi cea mai îndelungată călătorie pe care un președinte american o efectuează în ultimii 25 de ani, relatează BBC.

Călătoria lui Donald Trump în Asia vine pe fondul tensiunilor ridicate cu Coreea de Nord în privința programelor nucleare și a testelor cu rachete pe care coreenii le desfășoară. În timpul acestei călătorii se așteaptă ca președintele Trump să facă front comun cu Japonia și Coreea de Sud și să preseze China pentru a adopta a poziție mai fermă față de Pyongyang.

Prima dată, președintele Trump a zburat în Hawaii unde a vizitat USS Arizona Memorial la Pearl Harbor, care este scena atacului japonez din 1941 în urma căruia SUA a intrat în al Doilea Război Mondial. Din Hawaii, Trump și soția sa, Melania Trump, vor ajunge mâine în Japonia, unde vor avea întâlniri bilaterale cu prim-ministrul Shinzo Abe și apoi vor merge în Coreea de Sud.

Săptămânile trecute, Trump și liderul nord coreean au avut un schimb de replici retorice cu privire la testele cu rachete balistice, dar în această săptămână consilierii au precizat că președintele american nu va merge la zona fortificată demilitarizată la granița dintre Coreea de Nord și de Sud. Cu toate acestea, Trump va vizita Camp Humphreys, care este un complex militar american în capitala Seul.

În Vietnam, Trump va participa la summitul de Cooperare Economică Asia-Pacific din Danang și va face o vizită de stat la Hanoi. Finalul turneului său din Asia se va încheia pe 12-13 noiembrie la summitul națiunilor din Asia de Sud-Est, care va avea loc în capitala Manila.

Ultima dată când un președinte american a efectuat o asemenea călătorie în Asia a fost George HW Bush care a vizitat regiune la finalul anului 1991 și începutul anului 1992.

Editor: Crenguta Serban