/Simularea Parlamentului Romaniei (editia a V-a) – 11-14 mai – simPRO 2017

Simularea Parlamentului Romaniei (editia a V-a) – 11-14 mai – simPRO 2017

Societatea Europeana pentru Justitie în parteneriat cu Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB) si cu sprijinul Camerei Deputaţilor, organizează în perioada 11-14 mai 2017, Simularea Parlamentului României (simPRO). Proiectul se va desfasura în cadrul Palatului Parlamentului, atât în sala plenului Camerei Deputaţilor, cât şi în săli ale grupurilor parlamentare.

Simularea Parlamentului României (simPRO) este un proiect ce deservește intereselor elevilor şi studenţilor, prezentându-se sub forma unei simulări instituționale. Simularea Parlamentului României reprezintă un proiect naţional care pune accentul pe dezbatere și acțiune. Este un proiect care încurajează tânăra generație și noua elită în implicarea în viaţa comunităţii, dezvoltarea simţului civic.

4

Acest proiect este o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum şi în plen. Participanţii vor învăţa cum să identifice și să rezolve problemele unei comunități, cum să scrie şi să modifice un proiect legislativ pentru a respecta atât voinţa cetăţenilor, cât şi rigorile legislative.

Acest proiect a ajuns acum, la cea de-a V-a editie, în cadrul simularii, participând peste 700 de elevi si studenti din toata. Proiectul s-a bucurat, de fiecare data, de un real succes

Interesul studenţilor din România pentru procesul decizional de la nivelul Parlamentului este în creştere.

Pentru înscrieri, participanții trebuie să completeze formularul de înscriere până pe 19 aprilie 2017.

Pentru a-și spori șansele de participare, aceștia sunt invitați să  trimită  o inițiativă legislativă proprie pe care doresc să o discute în cadrul proiectului,  la adresa de mail: simulare.parlament@gmail.com până la aceeași dată.

Formularul de înscriere poate fi găsit aici –> AICI  

Propunerea legislativă trebuie să respecte specificul uneia dintre Comisiile de mai jos:

 1. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice;
 2. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale;
 3. Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport;
 4. Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Pentru a veni în sprijinul participanților (dacă doresc să trimită și o propunere legislativă proprie), punem la dispoziție câteva modele de propuneri legislative.

Participanții  selectați vor fi anuntați în data de 23 aprilie 2017.

Organizatorii și partenerii acestora vor asigura participanţilor masa, iar pentru persoanele din afara Bucureştiului organizatorii vor asigura şi cazarea.

Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc vineri, 12 mai 2017, in sala de plen a Camerei Deputatilor, iar joi, 11 mai 2017, dupa ora 18.00, va avea loc un training/seminar referitor la reguli procedurale si diverse tehnici folosite în mediul politic. Pe parcursul celor 3 zile ( 12, 13, 14 mai 2017), activitatile se vor desfasura la Palatul Parlamentului, in intervalul 10.00 – 18.00 (vineri si sambata) si 10.00 – 17.00 ( duminica).

Condiții de eligibilitate:

 • elev/student in orice an universitar (inclusiv masterand sau doctorand);
 • participantii trebuie sa aiba maximum 32 de ani

Sunt disponibile 150 de locuri.

Participarea este condiţionată de plătirea taxei de participare în valoare de 160 RON in contul nostru bancar, care va fi comunicat ulterior celor selectati. Sunt incluse:

 • masa de pranz in fiecare din cele 3 zile;
 • pauzele de cafea;
 • evenimente sociale;
 • servicii foto-video pe toata durata evenimentului;
 • birotica (mape, diplome, legitimatii, etc) si alte cheltuieli administrative;
 • Training initial.
  * Pentru cei care au nevoie de cazare in Bucuresti (3 nopti), care se va face la un camin din zona centrala, taxa de participare este de 220 lei, iar pentru cei care doresc sa fie cazati la hotel, taxa de participare este de 370 lei.

Aici puteți găsi imagini de la edițiile anterioare.

Prin participarea la acest proiect  vei avea posibilitatea întâlnirii mai multor personalităţi (deputati si senatori) de la Palatul Parlamentului, plus că  vei câştiga o experienţă incontestabilă:  vei experimenta viaţa de parlamentar alături de ceilalti participanţi!