trump_terror

Liderii țărilor din Liga Arabă îi cer lui Trump să anuleze recunoașterea asupra Ierusalimului

Miniștrii de externe ai țărilor din Liga Arabă i-au cerut Washingtonului, într-o rezoluție publicată duminică după o reuniune la Cairo, să anuleze decizia privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează Calea europeană.

În rezoluție, miniștrii arabi afirmă că SUA „s-au retras din rolul de mediator al procesului de pace” din Orientul Mijlociu și cer ca Washingtonul să-și anuleze decizia asupra Ierusalimului”, scrie Agerpres.

Miniștrii țărilor membre ale Ligii Arabe s-au reunit la sediul din Cairo, pentru o reuniune extraordinară în vederea formulării unui răspuns la decizia americană, care a provocat un val de nemulțumire în lumea arabă.

Ei au îndemnat, de asemenea, comunitatea internațională să recunoască un stat palestinian „cu Ierusalimul de est drept capitală”, partea orientală a orașului anexat din 1967 de către Israel, încheie sursa citată.

În prezent, din Liga Arabă fac parte 22 de țări membre.

Preșdintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitalăa statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Mai multe state europene au criticat decizia președintelui Statelor Unite Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, acestea fiind de părere că statutul orașului în cauzătrebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu. Reacții similare au venit și din partea unor importante țări din regiune, Turcia și Iran.

Dintre țările cu o poziție echilibrată în această chestiune se remarcă România. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, că poziția României este poziția pe care a avut-o consecvent legată de ideea creării a două state, Israel și Palestina, care să trăiască în bună vecinătate și în prosperitate, dar că, în acest context, decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului este un „element încurajator”.

Editor: Crenguta Serban

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *