donald trump

Trump recunoaște Ierusalimul drept capitala statului Israel

Președintele Donald Trump va anunța miercuri că Statele Unite vor recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și că își vor stabili ambasada acolo, notează Reuters.

În ciuda avertismentelor din partea aliaților occidentali și arabi, Trump va susține un discurs la Casa Albă de la ora 20:00, ora României, în cadrul căruia va îndruma Departamentul de Stat să înceapă căutarea unui sediu adecvat pentru o ambasadă în Ierusalim. Această mișcare face parte dintr-un proces amplu, de ani de zile, de relocare a operațiunilor diplomatice de la Tel Aviv. Un înalt oficial al administrației a declarat că această mutare ar putea dura trei până la patru ani.

Decizia lui Trump, o promisiune din campania sa electorală, va pune capăt unor decenii de politică americană mediatoare prin care Ierusalimul era considerat o soluție a conflictului israeliano-palestinian, iar aliații din Orientul Mijlociu au avertizat asupra repercursiunilor periculoase ale acestei decizii.

„Președintele consideră că aceasta este o recunoaștere a realității. Mergem înainte pe baza unui adevăr care este incontestabil. Este doar un fapt.”  a declarat un oficial american.

Palestinienii au afirmat că această mișcare ar însemna „sărutul morții” față de situația existentă între cele două popoare. Poporul nostru palestinian de pretutindeni nu va permite ca această conspirație să treacă și opțiunile lor sunt deschise pentru apărarea pământului și a locurilor lor sacre”, a declarat liderul grupării Hamas, Ismail Haniyeh.

În prezent niciun alt stat nu are reprezentanțe diplomatice în Ierusalim.

Editor : Adi Boșneaga

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *