url nm

Poliția Locală poate primi mai multă putere

Mai mulţi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege controversat, acesta fiind adoptat tacit de Senat, din cauză că nu a fost dezbătut în termenul prevăzut de lege, potrivit Adevărul.

Termenul pentru dezbatere şi adoptare în Senat a expirat la data de 27 noiembrie 2017 și în continuare, legea va merge la Camera Deputaţilor, for decizional, în forma depusă de iniţatori.

Iniţiativa legislativă conferă Poliţiei Locale puterile pe care le are şi Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului de Interne, respectiv dirijzarea traficului, legitimarea conducătorilor auto şi aplicarea de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea Codului Rutier. Dacă va intra în vigoare, legea va fi în avantajul administrațiilor locale, deoarece, potrivit legislaţiei, poliţiştii locali sunt în subordinea primăriilor, iar amenzile aplicate de aceştia se varsă direct la bugetul autorităţilor locale.

Oficialii Poliţiei Române declară că iniţiativa este „lipsită de logică“. „Este lipsit de sens să ai două structuri cu aceleaşi atribuţii. Nu are nicio logică. Aceste instituţii ar trebui să fie complementare – acolo unde nu poate acţiona una, să intervină cealaltă. Nu mai spunem că această structură primeşte ordine direct de la primar, căruia i se subordonează…Nu poţi să faci din Poliţia Locală un instrument al primarului“, au explicat oficiali din Ministerul Afacerilor Interne

Anterior, printr-o decizie definitivă din data de 19 iunie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, judecătorii Curţii Supreme au stabilit că poliţiştii locali nu au voie să aplice sancțiuni şoferilor în trafic şi nu le pot cere informaţii din care să reiasă cine le-a încredinţat pentru conducere maşinile.

Editor : Adi Boșneaga

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *