500

Întrunire a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situației din Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni pe 15 decembrie pentru a discuta despre respectarea drepturilor omului și programele militare din Coreea de Nord. China, unul din cele cinci state cu drept de veto, s-a opus constant în ultimii trei ani unei astfel de întâlniri la nivel înalt.

Întâlnirea este sprijinită de nouă state membre – Statele Unite al Americii, Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia, Senegal, Suedia, Ucraina și Uruguay, potrivit agenției de știri Reuters.

China a eșuat în a opri trei întâlniri anterioare privind drepturile omului din Coreea de Nord, prin convocarea unui vot procedural. Sunt necesare minimum nouă voturi pentru a câștiga un astfel de demers, iar China, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie și Franța nu își pot exercita dreptul de veto, în acest caz.

Coreea de Nord a transmis recent, O.N.U. că lucrează pentru susținerea drepturilor femeilor și a egalitatii de gen, însă sancțiunile impuse de către marile puteri asupra programelor sale militare au avut un impact însemnat asupra grupurilor vulnerabile, precum mamele și copiii.

Coreea de Nord a anunțat, săptămâna trecută, că a testat cu succes o noua rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice țintă din S.U.A. Serviciile de informații sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord. În acest context, Statele Unite și Japonia au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Editor : Adi Boșneaga

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *