ierbicid

Glifosatul va fi interzis în Franța în termen de trei ani.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că glifosatul, un erbicid de combatere a buruienilor este interzis în Franța de îndată ce o alternativă este disponibilă și cel târziu în termen de trei ani, potrivit Reuters.

Macron a anunțat mișcarea pe Twitter după ce Germania a învins Franța printr-un vot strâns la Bruxelles.

Votul U.E. a eliminat utilizarea glifosatului în următorii cinci ani, după o dezbatere aprinsă asupra faptului dacă produsul dezvoltat de Monsanto provoacă cancer.

În ciuda prelungirii de 5 ani, normele UE permit Franței să interzică în mod unilateral această substanță. A decis deja să facă acest lucru pentru persoanele fizice în 2019.

„Am cerut guvernului să ia măsurile necesare pentru utilizarea glifosatului pentru a fi interzis în Franța de îndată ce se găsesc alternative și cel târziu în trei ani. #MakeOurPlanetGreatAgain”, a spus Macron.

„Cinci ani sunt prea lungi”, a declarat ministrul mediului, Nicolas Hulot, pe postul de radio RTL, adăugând: „Trei ani pare a fi un interval de timp rezonabil pentru a ajunge pe toată lumea la bord”.

Substanța chimică a fost folosită de către agricultori pentru mai mult de 40 de ani, însă siguranța sa a fost pusă la îndoială atunci când Agenția Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), au concluzionat în 2015 că este probabil să provoace cancer.

Uniunea Europeană a fost de acord să revizuiască licența timp de 18 luni în așteptarea rezultatelor unui studiu efectuat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a declarat în luna martie a acestui an că nu există dovezi care să creeze conexiuni între glifosat și cancerul la om.

Editor : Adi Boșneaga

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *