merkel

Angela Merkel e dispusă la un compromis cu SPD-ul lui Martin Schulz

Cancelarul german Angela Merkel s-a exprimat sâmbătă pentru formarea foarte rapidă a unui guvern, deoarece Europa are nevoie de o Germanie puternică și s-a declarat deschisă unui compromis cu social-democrații, informează Calea Europeană preluând informații de la AFP.

„Europa are nevoie de o Germanie puternică (…) de aceea ar fi de dorit formarea foarte rapidă a unui guvern, nu doar a unui guvern care gestionează problemele curente”, a subliniat cancelarul german într-un discurs susținut în fața reprezentanților regionali ai partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), la Kuhlungsborn (nord-est).

Discuțiile cu SPD trebuie să se desfășoare „pe baza respectului reciproc”, a insistat Angela Merkel. „Desigur, compromisul este, de asemenea, un element”, a adăugat ea.

Cancelarul german guvernat deja de două ori cu social democrații, din 2005 până în 2009 și din 2013 pnă în 2017.

Până în prezent, Martin Schulz a declarat că SPD nu dorește să intre într-o nouă coaliție cu partidul Angelei Merkel, însă presiunea este tot mai mare în rândul social-democraților pentru schimbarea poziției, în special după ce președintele Steinmeier, el însuși un social-democrat, a spus că vrea să evite un nou scrutin și a făcut apel la toate partidele să dea dovadă de deschidere.

De altfel, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va avea săptămâna viitoare o întâlnire comună cu cancelarul Angela Merkel (CDU), cu liderul SPD, Martin Schulz, și cu șeful CSU, Horst Seehofer, în speranța că va deschide calea pentru o nouă mare coaliție.

Editor: Crenguta Serban

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *