putin

Vladimir Putin a promulgat legea entităţilor media drept „agenți străini”

Astăzi, Vladimir Putin a promulgat legea care permite desemnarea unor entități media drept ‘agenți străini’, ca reacție la constrângerea canalului de televiziune rusesc RT de a se înregistra ca ‘agent străin’ în Statele Unite, informează TVR preluând agențiile de știri AFP și RIA Novosti.

Aprobată în unanimitate de Duma de Stat la mijlocul lunii noiembrie și de Consiliul Federației săptămâna aceasta, legea a fost publicată astăzi pe site-ul oficial al documentelor juridice ale autorităților ruse și intră imediat în vigoare.

Textul permite desemnarea oricărei entități media internaționale care operează în Rusia drept ‘agent străin’ printr-o decizie a Ministerului Justiției.

Această lege este prezentată drept o ripostă la înregistrarea în SUA sub același nume de ‘agent străin’ a postului de televiziune RT, controlat de statul rus.

Legea a fost denunțată de Consiliul pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, care a apreciat într-un comunicat că ‘orice media internațională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul Justiției’.

Criticată virulent de către organizațiile neguvernamentale Human Rights Watch și Amnesty international, această lege obligă entităţile vizate să ofere informaţii autorităţilor ruse despre situaţia lor financiară şi să menţioneze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca atare.

De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datând din 2012 şi care se referea până acum numai la organizaţiile neguvernamentale. Posturile de radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă / Radio Liberty, finanţate de Congresul american, sunt primele entităţi media care au fost avertizate de Moscova cu privire la o eventuală încadrare ca ‘agent străin’ pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Editor: Crenguta Serban

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *