tanks

Noi tensiuni în Ucraina, în regiunea estică Lugansk

O înregistrare video – amator prezintă, după toate aparențele, pătrunderea unor forțe necunoscute în bastionul separatist din estul Ucrainei, Lugansk, calificat de curând împreună cu Donețk de către Kiev drept regiune ocupată de Rusia, precizează Deutsche Welle.

Există zvonuri privind o „tentativă de puci”, misiunea de observatori a OSCE confirmând pe Twitter prezența „vehiculelor militare și a persoanelor înarmate” în centrul orașului Lugansk.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat miercuri că asistăm la un „showdown” nu doar între „bandiți”, ci și între serviciile secrete rusești. Rusia neagă implicarea propriilor forțe militare în acest conflict din estul Ucrainei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, nu a vrut să facă declarații cu privire la incidentele din Lugansk.

La Kiev există speculații cu privire la motivele recentelor evoluții. Astfel ar putea fi vorba de tentativa unei fuziuni între „republicile” Donețk și Lugansk. Liderul de la Donețk, Alexandr Zacharcenko, a propus deja în vară formarea unui nou stat intitulat „Mica Rusie”. Luganskul a reacționat atunci fără entuziasm față de această idee.

Editor : Adi Boșneaga

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *