arabia

Arabia Saudită și-a retras ambasadorul din Germania

Arabia Saudită și-a retras pentru consultări ambasadorul din Germania după comentariile ministrului de Externe german, Sigman Gabriel, despre criza politică din Liban, anunță Reuters.

Ministrul de Externe saudit a declarat că guvernul a înmânat reprezentantului Germaniei din Ryad o notă de protest despre „comentariile rușinoase” pe care Sigman Gabriel le-a făcut după o întâlnire cu omologul său libanez.

La finalul unei întâlniri în Berlin cu Ministrul de Externe libanez, Gebran Bassil, Gabriel a declarat pentru reporterii prezenți că Europa „nu poate tolera aventurism care s-a răspândit acolo”.

Prim ministrul libanez, Saad al-Hariri a demisionat pe 4 noiembrie în timp ce se afla în Arabia Saudită.

Ministrul saudit a declarat: „Asemenea remarci provoacă surprindere și dezaprobare din partea Regatului Arabiei Saudite pe care le consideră bazate pe informații false care nu vor ajuta obținerea stabilității în regiune”.

Mai tarziu, Ministerul a declarat pe contul său de Twitter că l-a chemat pe ambasadorul german din Ryad și i-a înmânat un memorandum de protest referitor la remarcile rușinoase și nejustificate făcute de Ministrul de Externe german, Sigman Gabriel.

Demisia neșteptată a lui Hariri a ridicat îngrijorări asupra stabilității din Liban. Hariri s-a întâlnit sâmbătă la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron, la câteva ore după ce plecase din Arabia Saudită. Președintele Libanului, Michel Aoun, a declarat pe Twitter că Hariri i-a spus în timpul unei conversații telefonice din Paris că va fi în Liban miercuri pentru sărbătorirea Zilei Independențe

 

Editor: Crenguta Serban

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *