cpi

ANP: 674 de deținuți au fost eliberați prin recursul compensatoriu

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) transmite că, în perioada 19 octombrie – 15 noiembrie, au fost puse în libertate, la termen, 674 de persoane aflate după gratii, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevazute de Legea 169/2017

Printr-un comunicat al ANP se arată: „Pentru a veni în întâmpinarea interesului manifestat în spațiul public față de efectele aplicării prevederilor Legii 169/2017 asupra dinamicii efectivelor persoanelor custodiate în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor la începutul fiecărei săptămâni vor fi comunicate cifrele oficiale ale persoanelor puse în libertate, la termen, ca rezultat al aplicării prevederilor anterior amintite”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat şi el într-un mesaj cifra de 674 deținuți eliberați ca urmare a aplicării recursului compensatoriu.

Comunicatul ANP vine după ce Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat că numărul real al deținuților eliberați în urma aplicării recursului compensatoriu este de 1200.

„Conform site-ului ANP, sunt peste 1200 de deținuți care au beneficiat de recursul compensatoriu, cifra prezentată de ministrul Justiției în ceea ce priveşte numărul deținuților aflați în penitenciare (25.093) fiind eronată. În realitate, după actualizare, numărul deținuților aflați în penitenciare este de 24.366. Toți deținuții beneficiază, indiferent de pedeapsă şi de tipul infracțiunii, de aplicarea legii recursului compensatoriu. Celor 674 de deținuți liberați pentru că le-a expirat pedeapsa li se adaugă alți peste 600 care au beneficiat de scăderea a 6 zile pentru fiecare 30 zile petrecute în condiții improprii şi intră astfel mai devreme în Comisiile de eliberare condiționată. Sunt, deci, peste 1200 de deținuți care au beneficiat în plus până azi de prevederile legii recursului compensatoriu – fie eliberați la termen, fie condiționat, iar ministrul Justiției dezinformează intenționat opinia publică în legătură cu numărul hoților, violatorilor, tâlharilor, corupților şi criminalilor care au beneficiat”, spun sindicaliştii într-un comunicat.

Sindicaliştii din ANP susțin că 8000 de deținuți vor fi eliberați înainte de termen, în primul an de aplicare a legii recursului compensatoriu.

 

Sursă: Comunicat Administrația Națională a Penitenciarelor

 

Editor: Roxana Petcu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *