5-POLICE_SWAT

Propuneri de extindere a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS)

În data de 8 noiembrie 2017, CoreperComitetul Reprezentanților Permanenți, şi-a exprimat acordul pentru  o serie de negocieri ce vor fi iniţiate de Consiliu cu Parlamentul European, privind utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării judiciare şi poliţieneşti, al controlului de frontieră şi al returnării străinilor aflaţi ilegal pe teritoriul Uniunii Europene. Un draft de propuneri are în vedere mai multe modificări ale acestui sistem informaţional, potrivit comunicatului de presă al Consiliului.

Printre îmbunătăţirile care vor fi aduse SIS se numără introducerea unui număr suplimentar de alerte, pentru obţinerea de informaţii prin interogarea persoanelor, alerte privind suspecții sau  persoanele căutate, pe baza introducerii amprentelor descoperite la locul faptei, alerte pentru prevenirea sustragerii de minori şi protecţia unor categori de persoane vulnerabile, alerte de returnare a persoanelor pentru care s-au emis decizii de şedere ilegală, precum şi  extinderea categoriilor de obiecte materiale vizate pentru care se pot emite notificări.

Alte facilităţi includ posibilitatea folosirii de imagini pe baza recunoaşterii faciale şi chiar a profilelor ADN pentru identificarea persoanelor dispărute, accesul general la date fiind acordat în întregime către Europol şi, în domeniul său de competenţă, către Agenția Europeană de Frontieră și Coastă, cu sprijinul statelor membre.   

Scopul final, potrivit Consiliului, este acela de a combate mai bine  ameninţările teroriste, infracţiunile grave şi gestionarea adecvată a migraţiei.

Sursă: Consiliu- Comunicate de presă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *