coreea

Un nou război în Peninsula Coreeană ar avea un bilanț apocaliptic

Climatul în peninsulă s-a deteriorat deja de la începutul anului 2016 din cauza programelor balistic și nuclear nord-coreene și a duelului verbal tot mai agresiv între liderul nord-coreean Kim Jong-Un și președintele american Donald Trump, așteptat acesta la Seul în noiembrie.
Avertizează Van Jackson, fost analist al Pentagonului că, când tensiunile sunt atât de ridicate se poate aștepta în orice moment un război, care poate să scapă oricând de sub control.

Experţii consideră că Phenianul, care ameninţă cu regularitate să transforme Seulul într-un „ocean de flăcări”, ar încerca să facă un maximum de victime în primele ore ale unui conflict. Coreea de Nord contează pe cel puţin 700 de tunuri de 170 mm şi lansatoare de rachete multiple de 240 mm, capabile să atingă Seulul, afirma în 2012 Institutul Nautilus din California, emiţând totuşi rezerve asupra fiabilităţii lor.

Totuşi, Institutul Nautilus estima că 65.000 de locuitori ai Seulului ar muri în prima zi a unui conflict convenţional , cea mai mare parte în primele trei ore. Bilanţul ar fi de 80.000 de morţi într-o săptămână. „Ei pot să ucidă zeci de mii de persoane, să înceapă un război mai lung şi să genereze o cantitate enormă de pagube, înainte ca regimul să cadă”, spune Roger Cavazos de la acest institut.

S-au făcut multe analize asupra gravității nuclear iar la puterea celui ultim test nuclear nord-coreean la începutul lunii septembrie, prezentat de Phenian ca fiind cel a unei bombe H gravitatea acestuia.
Agenția norvegiană Norsar au estimat că această bombă a degajat o putere de 250 de kilotone, adică de 16 de ori mai puternică decât de la Hiroshima.

Un contraatac american asupra Phenianului cu o armă la fel de puternică ar face 820.000 de morţi, potrivit Nukemap.

 

Editor: Rilna Laura Balazs

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *