metal-ball

Rusia pierde locul din Consiliul Drepturilor Omului (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a respins, în data de 28 octombrie 2016, noua candidatură a Rusiei în cadrul  Consiliului Drepturilor Omului (CDO), în urma evoluţiei evenimentelor din Siria. Astfel, mandatul deţinut în prezent, şi care expiră la finele anului în curs, nu se va mai prelungi.

Problema respectării drepturilor omului este una controversată, atât în ceea ce priveşte Rusia, în condiţiile escaladării situaţiei din Siria, ce tinde să ocupe prima pagină în media, dar şi la nivelul diferitelor organizatii neguvernamentale internaţionale, care au militat expres pentru scoaterea acestui stat din CDO.

Rusia, a cărei candidatură a fost respinsă,  a obţinut doar 112 voturi din totalul de 193 de voturi ale statelor membre, fiind depăşită de Croaţia cu  114 si Ungaria 144, cele două state ocupând 2 locuri de reprezentare în CDO, dintr-un total de 14, cât prevede structura Consiliului, destinate reprezentării Europei Centrale şi de Est.

Cele 14 state care au fost votate în CDO, pentru un mandat de 3 ani, 2017-2010,  sunt: Japonia, , SUA, Marea Britanie, Ungaria, Croaţia, Iraq, Arabia Saudită,Tunisia, Egipt, Ruanda, Africa de Sud, China, Brazilia şi Cuba, unele dintre acestea având diferite probleme în sfera drepturilor omului,  de exemplu Arabia Saudită. Un articol privind anumite probleme din sistemul judiciar al Arabiei Saudite poate fi citit aici (OHCHR solicită Arabiei Saudite abrogarea pedepselor cu execuţia aplicate minorilor).

Sursă: Independent

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *