s2

Simularea Parlamentului Romaniei- Tinerii Care Vor Schimba Romania!

Societatea Europeană pentru Justiţie în parteneriat cu Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti, al Camerei Deputaţilor si al Asociatiei Junii, a organizat în perioada 20 -22 noiembrie 2015 proiectul naţional Simularea Parlamentului României (simPRO), aflat la a doua editie.

Proiectul s-a prezentat sub forma unei simulări a procesului decizional utilizat în cadrul Parlamentului României in grupurile politice, comisiile parlamentare, dar şi în plen. Au participat 150 de studenti si elevi din toate colturile Romaniei, din cele mai mari centre universitare din Romania (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova, Oradea, Arad) si nu numai.

In cele trei zile, cei 150 de participanti au dezbătut probleme de interes general, au socializat şi şi-au dezvoltat abilităţile oratorice în cadrul dezbaterilor din grupurile parlamentare, comisii, dar si in plen. In primele doua zile ale proiectului, s-au desfasurat sedinte in grupurile parlamentare si in comisiile de specialitate.

Ulterior dezbaterilor pe grupuri parlamentare şi comisii, ziua de duminică a fost decisivă. Odată cu reunirea plenului s-au votat proiectele de lege, fiecare grup parlamentar exprimându-şi poziţia si incercand sa-si impuna punctul de vedere.

Dezideratul acestei manifestări a fost acela de a oferi participanţilor ocazia de a se familiariza cu procesul legislativ, de a spori spiritul civic şi implicarea tinerilor în viaţa democratică a României.

 

“Simularea Parlamentului României, a fost o deosebită experienţă prin care tinerii şi-au luat în serios rolul de parlamentar. Ne-am ales liderii ce au reprezentat interesele noastre şi am dezbătut numeroase iniţiative legislative, propuse chiar de cei ce au participat la acest proiect.

Mă bucură enorm faptul că am putut lua parte la această simulare, prilej prin care am reuşit să mă implic activ în problemele societăţii. De asemenea, am cunoscut persoane noi, pline de entuziasm si dornice de a face schimbări.” a declarat Vasluianu Mădălina- Elena, Secretar al Camerei Deputaţilor din cadrul simPRO.

 

„Cele 3 zile în care s-a desfășurat simularea Parlamentului României, au reprezentat pentru mine o experiență utilă  și foarte interesanta. Am reușit sa înțeleg cum funcționează Parlamentul în întregul sau, cum funcționează o comisie de specialitate și cum funcționează un grup parlamentar. Am mai aflat, de asemenea, ca sistemul în baza căruia funcționează Forul Legislativ nu este unul deficitar. Imaginea Parlamentului României poate fi îmbunătățită printr-o calitate umana mai buna a deputaților și senatorilor desemnați prin vot direct de cetățeni.  Gradul de educație ridicat, buna credință și patriotismul trebui sa fie reperele de baza ale oricărui parlamentar.   

 Mi-am luat în serios rolul de mediator, fără a fi părtinitor vreunui partid politic, deși eram reprezentantul coaliției care avea majoritate în Parlament. Din punctul meu de vedere orice comisie de specialitate ar trebui sa aibă în prim plan un singur obiectiv: bunăstarea cetățenilor.   

        În final, va spun ca am trăit experiențe foarte intense, amăgiri dar și bucurii; am intalnit multi oameni de valoare care mi-au întărit motivația de a spera la un viitor mai bun. De asemenea am realizat ca teoria nu te poate invata toate trairile interioare de mai sus, trairi pe care le-am experimentat in cele trei zile de Simulare a Parlamentului Romaniei.” A declarat Președintele Comisiei pentru Munca, Familie și Protecție Sociala din cadrul SimPro, Cristian Chitu

 

“Simularea Parlamentului Romaniei a fost o experienta minunata pentru mine din toate punctele de vedere. Oportunitatea de a cunoaste tineri bine-pregatiti, ambitiosi, dornici sa cunoasca puterea legislativa din interiorul acesteia a fost o ocazie foarte buna de a folosi timpul liber in cel mai productiv mod posibil. Fiind o persoana implicata de fel si dornica sa cunoasca cat mai multe lucruri din fiecare domeniu, cu o oarecare experienta in domeniul administrativ, am dorit sa fiu cat mai implicat in acest proiect, tocmai de aceea am reusit sa exercit nu mai putin de trei functii in cadrul acestui proiect.

 Diversitatea de opinii si idei ale membrilor din comisie, alaturi de argumentarile pertinente de care au dat dovada au facut ca lucrarile din cadrul comisiei pe care am prezidat-o, m-au solicitat foarte mult si a trebuit sa fiu foarte atent la modul de desfasurare al acesteia, responsabilitatea fiind in mare masura a mea, dar si a vicepresedintelui, secretarei si raportorului. In cele din urma, apogeul meu in acest proiect a fost atins la alegerile pentru conducerea Camerei Deputatilor, unde cu un vot covarsitor fata de ceilalti adversari, am fost ales prim-vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

SimPRO este un proiect foarte interesant, il recomand oricui cu caldura si sper ca acesta sa aiba de la an la an cat mai multi participanti ce se vor bucura de o experienta care cu siguranta va schimba ceva in modul lor de perceptie al Parlamentului Romaniei.”, a declarat Robert-Iulian Lăzăroiu, Prim-Vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si lider al grupului parlamentar al UNPR.

 

Pozita  pe care am avut-o, aceea de lider al grupului parlamentar al Partidului National Liberal,  a fost,intai de toate, un vot de incredere pe care colegii mei mi l-au oferit. Eu sper ca le-am  reprezentat interesele la nivelul asteptarilor pe care dumnealor le-au avut.

Moderarea dezbaterilor nu a fost un aspect dificil, data fiind experienta anterioara pe care am avut-o  in functia de presedinte al Camerei Deputatilor in cadrul editiei I a Simpro.

 In prima zi a simularii am discutat  initiativele legislative in cadrul grupurilor parlamentare, ocazie cu care au fost antrenate dezbateri  foarte productive la nivelul PNL. A fost un exercitiu profund democratic in urma caruia atat eu ,cat si colegii mei, ne-am asumat o mare responsabilitate pentru  avizul pozitiv sau negativ  dat propunerilor de lege. Am colaborat foarte bine atat cu ceilalti membri ai biroului executiv, cat si cu liderii grupurilor politice, in special cu liderul PMP, grup parlamentar cu care am avut si o coalitie pentru sedinta de plen.

Simularea parlamentului  a fost o experienta inedita, care a mentinut suspansul votului pentru legi, dar si pentru functiile de conducere ale plenului.  Multumim organizatorilor pentru aceasta minunata oportunitate!”, a declarat Madalina Aanei, lider al grupului parlamentar al PNL.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *