s5

Simularea Parlamentului României (8-10 Mai 2015) – Dezbatere Şi Acţiune

Societatea Europeană pentru Justiţie în parteneriat cu Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti şi al Camerei Deputaţilor a organizat în acest weekend ( 8 – 10 mai 2015) proiectul naţional Simularea Parlamentului României (simPRO).

 

Proiectul s-a prezentat sub forma unei simulări a procesului decizional utilizat în cadrul Parlamentului României pe grupuri politice, comisii parlamentare, dar şi în plen.

Participanţii au provenit din arii de studiu diferite şi din toate colţurile ţării. Astfel, au fost prezenţi: studenţi ai Universităţii din Bucureşti, Universitatea din Oradea, SNSPA, Universitatea de Vest din Timişoara şi multe altele. Pe parcursul celor 3 zile au dezbătut probleme de interes general, au socializat şi şi-au dezvoltat abilităţile oratorice în cadrul dezbaterilor pe grupuri parlamentare, comisii şi în plen.

Ulterior dezbaterilor pe grupuri parlamentare şi comisii, ziua de duminică a fost decisivă. Odată cu reunirea plenului s-au votat proiectele de lege, fiecare grup parlamentar exprimându-şi poziţia.

Participanţii şi-au luat rolul în serios. Au fost aleşi lideri ce au condus şedinţa în plenul Camerei Deputaţilor, iar proiectele de lege din domeniul educaţiei şi protecţiei sociale au dat naştere unor dezbateri aprinse şi puncte de vedere controversate.

11187433_1394833454176701_2068991209561953947_o

Dezideratul acestei manifestări a fost acela de a oferi participanţilor ocazia de a se familiariza cu procesul legislativ, de a spori spiritul civic şi implicarea tinerilor în viaţa democratică a României.

“Statutul de deputat ne-a oferit pentru puțin întregul mecanism de legiferare al statului, ne-a ”obligat” să ne conducem și să ne raportăm la mecanismele instituționale ala Camerei și, totodată, ne-a conturat o viziunea per ansamblu a vieții unui ”mesager” al poporului”, a declarat Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Aureliu Perdeleanu (din cadrul simPRO).

În acelaşi timp, s-a pus accent pe spiritul de echipă şi pe învăţarea administrării unei negocieri, toate acestea pentru o mai bună cunoaştere a procesului ce conturează luarea deciziilor.

 

“Candidatura pentru funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost pentru mine o adevărată demonstraţie de responsabilitate. Cred eu că am reuşit să reprezint cu succes valorile grupului parlamentar pe care l-am reprezentat, dar si ale celorlalţi domni deputaţi, reuşind să obţin această funcţie. Moderarea dezbaterilor finale din plen a solicitat în primul rând atenţie. Câteva probleme mi-a ridicat pe parcusul şedinţei procedura de urmat pentru dezbaterea si adoptarea legilor, însă împreună cu domnii vicepreşedinţi, cu care am colaborat foarte bine, am reuşit să ne ducem la îndeplinire rolul pe care l-am avut”, a declarat Preşedintele Camerei Deputatilor (din cadrul simPRO), Aanei Madalina.

 

Participanții au învăţat cum să identifice și să rezolve problemele unei comunități, cum să scrie și să modifice un proiect legislativ pentru a respecta atât voința cetățenilor, cât și rigorile legislative.

“Deși a fost doar o simulare, deci fără a face o reală diferență în viața de zi cu zi, acest proiect a reușit să captiveze participanții așa de mult încât cu toții am depus un efort deosebit, din inimă am susținut înfocați legile pe care le promovam și rămâneam dezamăgiți dacă se întâmpla ca acestea să nu fie votate de către ceilalți. Iar toată această dăruire ne-a ajutat să înțelegem că nu este o muncă atât de ușoară și că responsabilitatea, atunci când decizi pentru milioane de oameni, este una imensă”, a declarat Ştefan Pelin, Vicepresedinte al Camerei Deputatilor (din cadrul simPRO).

 

“Participanţii au apreciat foarte mult acest proiect si sprijinul pe care l-a oferit Camera Deputatilor în organizarea acestuia. Cu cât vedem mai mulţi tineri dornici de implicare în viaţa comunităţii, cu atât mai mult putem spera la un viitor mai bun, la un viitor în care noua generatie va face mult asteptata schimbare în toate domeniile, dar mai ales în mediul politic”, a declarat Preşedintele Societăţii Europene pentru Justiţie, George Velcea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *